Isnin, 29 Mac 2010

Gaza ulangi nasib Lebanon

Sebuah buku yang dikirim pada 24 Mei, 1983 oleh Rosnah Majid, penulis rencana pengarang Utusan Malaysia, ketika dulu berada di San Francisco, dibaca kembali oleh tukang catat ini setelah hari demi hari mengikuti laporan pelbagai tragedi di Genting Gaza.
The Longest War: Israel in Lebanon (Vintage Books, New York) demikian tajuk buku bahasa Inggeris itu yang diterjemah dari bahasa Sepanyol. Ia ditulis oleh Jacobo Timerman, yang telah bermastautin di Tel Aviv, Israel. Ia dibaca sekali lagi untuk mengetahui setakat mana pencerobohan di Lebanon berulang kini di Gaza.

Buku tersebut ditujukan kepada Major Giora Harnik dari tentera Israel yang mati dalam minggu pertama pertempuran di Lebanon. Walhal ia aktivis Gerakan Keamanan di Israel dan "ia menentang peperangan dalam mana ia membunuh dan kemudian mati."

Timerman menambah, "saya berharap buku ini akan menolong kita sekalian. Tetapi saya tidak begitu pasti. Kerana kita warga Israel kekeliruan dan berasa takut. Malah ibu Giora Harnik menulis: Kalau kita mahu berperikemanusiaan, adil dan menjadi anggota masyarakat yang tidak berlaku curang, maka kita mesti pastikan bahawa pedang kita bersih dan hanya dihunus untuk mempertahankan diri.

Berikut antara pelbagai catatan Timerman juga wartawan, mengenai mengenai perang yang dilancarkan oleh Israel ke atas Lebanon: "General Ariel Sharon melancarkan serangan mulai jam 11 pagi Ahad 6 Jun, 1982. Bagi saya perang bermula enam belas jam sebelumnya itu kerana anak sulung saya Daniel telah dikerah untuk berkhidmat dalam pasukan tentera.

"Warga Israel tidak berasa sebenarnya bahawa mereka dalam kancah peperangan manakala angkatan udara mengebom pangkalan-pangkalan Arab. Ini kerana kesemua kapal terbang itu selalu, hampir selalu, kembali ke pangkalan.

"Permulaan peperangan itu tidak begitu rumit. Pada hari pertama kami agak bosan dengan berita-berita. Pada hari kedua pula berita-berita kemenangan, pada hari ketiga kami cuba mempastikan apa yang sebenarnya berlaku. Bagi kami warga Israel, tiada kanak-kanak Lebanon yang mati dan rumah-rumah mereka tidakpun dimusnahkan.

"Bau mayat bukan sesuatu yang baru bagi warga Israel. Beribu-ribu askar maut dalam peperangan sejak 35 tahun lalu. Tetapi bau mayat wanita dan kanak-kanak yang mati di jalan raya dan rumah-rumah mereka berbeza. Para wartawan berkata mereka tidak dapat menghilangkan bau itu. Lantas kemudian ketika para keluarga bertemu semula, sementara menunggu anak-anak balik dari taman kanak-kanak, maka orang-orang dewasa yang berbaris di luar bank dan golongan menengah Israel mula berbincang mengenai bau mayat.

"Kebanyakan warga Israel berasa tersinggung bila melihat pelbagai peristiwa Holocaust dieksploitasi oleh mereka yang berhijrah ke negara lain. Mereka berasa malu bahawa tragedi Holocaust telah menjadi seperti agama bagi orang-orang yahudi di Amerika. Ada para penulis, editor, birokrat dan para akademik sering menggunakan perkataan shoa, iaitu istilah Holocaust dalam bahasa Yahudi. Lantas diejek: There's no business like shoa business. (Holocaust oleh Nazi Jerman mengorban enam juta warga Yahudi).

Ditewaskan

"Warga Israel tahu bahawa ia tidak boleh ditewaskan di mana juga di Timur Tengah. Ia tidak bimbang keselamatan dirinya. Ia lebih takut tiada keseimbangan akhlak dan jiwa raga sendiri. Kerana itu ia perlukan kedamaian di rantaunya. Ia tidak mahu dipaksa membunuh sekali lagi sebagaimana ia telah pun membunuh orang-orang awam di Lebanon.

"Banyak hal berlaku bagi kali pertama. Bagi kali pertama Israel menyerang negara jiran tanpa diserang lebih dulu, bagi kali pertama ia melakukan provokasi untuk menghalalkan perang yang dilancar. Bagi kali pertama Israel membinasakan bandar-bandar. Tyre, Sidon, Damur, Beirut.

"Pada malam kelmarin saya menyertai rapat raksasa gerakan Peace Now in Tel Aviv. Seramai 100,000 warga Israel menggesa Israel berundur dari Lebanon dan berunding pada hari itu juga dengan pihak Palestin, walau siapa juga wakil mereka, untuk mewujudkan sebuah negara bebas di Tebing Barat.

"Operasi peperangan sepatutnya hanya antara 48 hingga 72 jam saja, tapi 960 jam telah berlalu. Sepatutnya tidak lebih dari 30 askar Israel mati. Tapi setakat ini hampir 300 askar dan pegawai tentera Israel telah dikebumikan.

"Saya menerima sepucuk surat dari New York, dua mayat berbunyi; Israel mesti insaf bahawa ia tidak akan menikmati keamanan atau menamatkan keganasan tanpa memberi hak menentukan nasib sendiri kepada warga Palestin. Ia mesti mengakui nasionalisme Palestin, iaitu sama sahnya dengan nasionalisme Yahudi.

"Maka kita kini masuk minggu ke-8 perang di Lebanon. Pelbagai hal berlaku kemudiannya pada permulaan bulan ketiga. Hari ini, 5 Ogos, 1982 kerajaan mengumumkan bahawa 19 orang askar telah mati di Barat Beirut dalam peperangan yang dikatakan telah pun tamat.

"Pada hari Ahad 19 September, 1982 tiada akhbar-akhbar terbit di Israel. Sejak semalam manakala tersebar laporan-laporan mengenai pembunuhan beramai-ramai warga Palestin di Beirut, hanya BBC London menyiarkan laporan." Demikian antara catatan Temerman dalam bukunya The Longest War.

Betapa pula pencerobohan Israel di Gaza? Berapa ramai lagi akan menjadi korban, termasuk wanita dan kanak-kanak?

ARKIB : 18/01/2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan