Isnin, 29 Mac 2010

Menyingkap Intifada pejuang Palestin

Palestin adalah tanah air rakyat Arab Palestin, ia sebahagian dari perpaduan tanah air Arab dan rakyat Palestin adalah sebahagian dari bangsa Arab.

Fasal 1 - Perisytiharan kebangsaan Palestin yang diluluskan oleh PLO (Pertubuhan Pembebasan Palestin) pada tahun 1964 dan dipinda pada tahun 1968.

Setakat manakah nanti Intifada Ketiga sebagai kebangkitan membela pembunuhan lebih 300 warga Palestin akibat serangan-serangan bom dan peluru-peluru berpandu tentera Israel di Genting Gaza sejak sambutan Maal Hijrah?

Pertanyaan timbul kerana tiada perpaduan di antara Hamas dan Fatah. Kembali dalam ingatan ialah pengalaman masa lalu seperti dihuraikan oleh Baruch Kimmerling, Sarjana Hebrew University di Jerusalem. Lalu dicatat olehnya peranan bekas Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon yang kini dalam keadaan koma tidak sedarkan diri selama dua tahun. Hal ini telah dilaporkan oleh akhbar Times London pada 4 Januari 2008. Antara kandungan makalah Kimmerling:

* Intifada pertama bermula pada 9 Disember 1987 manakala berlaku berkali-kali demonstrasi dan peristiwa lempar batu oleh para pemuda Palestin ke arah tentera Israel. Akhirnya tentangan mereka diatasi, tetapi tiada siapa yang mengaku menang sama ada Israel atau rakyat Palestin.

* Intifada kedua menyaksikan pertentangan bersenjata pada bulan September 2000 manakala ternyata kepada rakyat Palestin bahawa Perjanjian Oslo tahun 1993 tidak melahirkan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat.

* Pada 25 Februari, 1994 seorang pelampau agama Yahudi bernama Baruch Goldstain (dari Amerika Syarikat) melakukan serangan berani mati di suatu tempat di Baitulmaqdis. Seramai 29 orang Islam yang sedang menunaikan solat mati ditembak dan ramai lagi cedera.

Setelah berkabung selama 40 hari, Hamas dan beberapa kumpulan lain melancarkan serangan balas ke atas orang-orang awam Israel. Itu kali pertama berlakunya serangan berani mati atau “mati syahid’ untuk warga Palestin.

Sharon kemudian melancarkan rancangan yang diberi istilah politicide terhadap rakyat Palestin, iaitu proses tindakan berpadu ketenteraan, politik, diplomasi dan psikologi. Tujuannya ialah untuk menghapuskan wujudnya warga Palestin dari segi sosial, politik dan ekonomi.

Antara rancangan ialah menarik keluar 9,500 penduduk Yahudi dari Genting Gaza. Sebagai ganti Sharon meminta Presiden Bush dan Parti Likud Israel supaya mengekalkan perkampungan-perkampungan terbesar di Tebing Barat yang diduduki oleh lebih 300,000 orang Yahudi.

Dalam melaksanakan rancangan itu Sharon terus menguasai Gaza sepenuhnya dari tiga segi iaitu darat, laut dan udara. Kerana hal-hal yang seumpama timbul pertanyaan: Di mana sebenarnya sempadan Israel dan Palestin?

Prof. Kimmerling sebelumnya menulis satu kenyataan berjudul J’Accuse dan antara lain mengenang kembali peristiwa Sabra dan Shatila pada 17 September 1982. Dalam serangan bertubi-tubi selama 24 jam hampir 500 orang Palestin di barat Beirut, Lebanon mati dibunuh. Antara mereka ialah wanita dan kanak-kanak.

peperangan

Kenyataannya itu menuduh pelbagai pihak, termasuk Sharon, pucuk pimpinan tentera, media elektronik, akhbar-akhbar dan para intelektual di Israel serta Amerika. Beliau menambah: “Pembunuhan-pembunuhan di Sabra dan Shatila tiada apa-apa bila dibandingkan dengan apa yang telah berlaku di masa lalu dan apa yang akan berlaku di masa depan kelak kepada kita kaum Yahudi dan Arab dalam peperangan antara kaum kini. Saya menyalahkan diri sendiri kerana mengetahui segalanya, tetapi sedikit pun tidak menangis dan saya terus membisu.”

Akhbar Times London pada 4 Januari 2008 melaporkan harapan beberapa sahabat Ariel Sharon yang masih dalam keadaan koma selama dua tahun. Mereka berharap beliau akan dapat bangun kembali. Antara mereka ialah cerita-cerita mengenai beberapa pesakit tiba-tiba sembuh walhal para doktor mereka telah putus asa.

Lalu disebut bahawa kiranya Sharon pulih nanti, maka dua pertiga rakyat Israel akan mengundi memilihnya walaupun tidak pasti betapa pendirian politik atau kesihatan beliau sebenarnya.

Seorang lagi sarjana, Avnar Cohen, menulis mengenai senjata nuklear: “Semua pihak mengetahui bahawa Israel adalah negara bersenjata nuklear. Ia negara keenam dalam dunia memilikinya dan yang pertama sekali di Timur Tengah setelah hampir 40 tahun, larangan oleh kuasa-kuasa besar bersabit dasar non-proliferation tidak pun menyentuh realiti Israel itu.

Dalam keadaan sekarang Perhatian tertumpu kepada keadaan di Gaza dengan penduduk berjumlah 1.5 juta. Seramai 33 peratus dari mereka menganggur dan 51 peratus hidup dalam kemiskinan. Sementara itu di Tebing Barat dengan 2.5 juta penduduk seramai 19 peratus menganggur dan 24 peratus miskin.

Allahyarham Mahmoud Darwish, pujangga Palestin pernah menulis sajak berjudul I come from there. Antara kandungannya:

Aku berasal dari sana lahir sebagai insan dan aku ada ibu serta rumah banyak jendela aku ada adik-beradik dan kawan-kawan pun pernah menghuni penjara bertingkap dingin aku pelajari segala kata-kata supaya boleh mengingkarinya aku pelajari semua kata-kata untuk memilih yang satu: Tanah airku.

ARKIB : 04/01/2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan