Isnin, 29 Mac 2010

Peralihan kuasa secara aman damai

MALAYSIA bertuah kerana kepimpinan seorang demi seorang Perdana Menteri yang begitu berjasa kepada negara dan rakyat sejak merdeka. Demikian pernah dinyatakan dengan tegas oleh Allahyarham Tan Sri Harun Hashim.
Ini diulangi beliau dalam bukunya The Benchmark mengenai sistem kerajaan yang stabil dengan pilihan raya setiap lima tahun dan peralihan kuasa dari sesebuah kerajaan kepada yang berikutnya dengan aman damai. “Bila tiba waktunya Tunku Abdul Rahman bersara secara teratur, maka mengambil alih ialah Tun Abdul Razak, timbalannya selama 15 tahun. Manakala Tun Razak meninggal dunia, mengambil alih ialah Tun Hussein Onn.

“Dan manakala Tun Hussein meletakkan jawatan kerana sebab-sebab kesihatan, beliau diganti oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad... angin perubahan akan berlaku lagi di Malaysia, tetapi janganlah hendaknya ia angin yang membawa anarki dan huru-hara,” beliau menambah dalam makalah pada akhir tahun 1998.

Hal ini diulangi kemudian pada tahun 2004 oleh Hng Hung Yong, editor akhbar bahasa Inggeris dalam bukunya 5 Men & Ideas: Building National Identity lalu menyebat nama Datuk Onn Jaafar, Tunku, Tun Razak, Tun Hussein dan Tun Dr. Mahathir.

Jasa Datuk Onn ialah kerana mengembeling keperibadian Melayu, Tunku kerana memupuk penerimaan budaya masyarakat pelbagai kaum. Tun Razak kerana ekuiti ekonomi sebagai syarat utama perpaduan nasional, Tun Hussein kerana pemerintahan undang-undang dan Dr. Mahathir kerana dimensi antarabangsa keperibadian nasional.

Mereka memikul tanggungjawab yang menuntut jawapan. Pertama Datuk Onn (1946-51), Tunku (1951-70), Tun Razak (1970-76), Tun Hussein (1976-81) dan Dr. Mahathir (1981-2003). Tokoh berikut pula ialah Tun Abdullah Ahmad Badawi yang menjadi Perdana Menteri pada 31 Oktober 2003.

Lantas perhimpunan agung lalu membuka lembaran baru sejarah dengan memilih Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri. Lalu bergambarlah beliau pada hari akhir perhimpunan dengan Abdullah dan Dr. Mahathir. Gambar mereka penuh kesejahteraan bersama sebilangan pemimpin lain tentunya kelak menyerikan dewan perhimpunan UMNO.

Seperti dicatat adanya oleh penulis Baharom Mahusin dalam reaksinya, peralihan kuasa saat-saat perlu disambut dan “detik-detik menyuntik semangat menyemarakkan penyatuan baru Malaysia.”

Mendapat perhatian semua pihak betapa pemilihan terbuka dan bebas para pemimpin baru berlaku, iaitu yang seumpamanya tiada berlaku dalam parti-parti lain. Muncul Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Timbalan Presiden dan tiga Naib Presiden baru: Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Seri Hishammuddin dan Datuk Mohd. Shafie Apdal. Sebaliknya tewas beberapa orang menteri kerajaan dan empat orang Menteri Besar.

Kini giliran Najib menjadi Perdana Menteri ke-6. Beliau telah pun mengumumkan langkah-langkah yang akan diambil untuk, antara lainnya meminda perlembagaan parti.

Berlaku di luar di samping itu ialah gesaan Pengerusi DAP Karpal Singh supaya Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng supaya membatalkan larangan ke atas Utusan Malaysia dan New Straits Times dari menghadiri majlis-majlis anjuran kerajaan negeri.

Menurutnya tidaklah wajar melarang akhbar-akhbar dan sepatutnya bersedia menerima kritikan. “Kita mendukung kebebasan akhbar,” beliau menambah.

Menurutnya lagi kenyataan Datuk Nik Aziz berhubung kempen memulaukan akhbar-akhbar arus perdana bertentangan dengan prinsip kebebasan akhbar.

Seorang pemberita akhbar Cina menyampaikan kepada tukang catat ini dua pantun yang menurutnya popular dahulu di kalangan orang Melayu dan Baba peranakan, berbunyi:

Berapa tinggi pokok pisang
tinggi lagi asapan api
berapa tinggi Gunung Ledang
tinggi lagi harapan hati.

Dua tiga kucing berlari
mana sama kucing belang
dua tiga dapat dicari
mana sama tuan seorang.

Pesanan selanjut pula nasihat Allahyarham Harun Hashim dalam satu lagi tulisannya mengenai UMNO. “Orang Melayu semula jadi baik hati dan liberal. Namun, awas peribahasa Melayu “diberi betis hendak paha” jangan ambil kesempatan murah hati mereka. Selepas lebih 50 tahun, sebab-sebab penubuhan UMNO tetap sahih dan demikianlah halnya tahun demi tahun kemudian nanti.”

ARKIB : 05/04/2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan