Isnin, 29 Mac 2010

Rundingan dengan negara jiran bukan mudah

WAJAR mendapat perhatian segala pihak ialah kajian pelbagai dimensi hubungan antara Malaysia dan Singapura oleh para ilmuan dalam buku berjudul Across The Causeway.

Antara yang dicatat ialah sebuah kenyataan Menteri Perdagangan Singapura, George Yeo suatu masa lalu: This is a relationship which is inseparable, Malaysia and Singapore are like Siamese twins. Occasionally we get close to each other and annoy each other. We say you go your way and I go my way. We try and we cannot go very far because we share a common umbilical cord.

Ringkasnya, hubungan kita tidak boleh dipisahkan. Kita seperti kembar Siam. Kita punyai tali perut yang sama.

Kenyataan tersebut dipetik oleh Profesor Dr. Mahani Zainal Abidin, Ketua Pengarah ISIS dan buku berkenaan diterbit oleh Institut Kajian Asia Tenggara, Singapura. Laporan bermula manakala British dulu memerintah Semenanjung Tanah Melayu dan ekonomi negeri-negeri Melayu dan Negeri-negeri Selat bergantung antara satu sama lain. Singapura menjadi kaya-raya kerana perdagangan getah dan bijih timah dari Malaysia dan dagangan tersebut membiayai perkembangan pedalaman Tanah Melayu.

Sejak perpisahan pada tahun 1965, Malaysia dan Singapura mencapai kemajuan ekonomi dan persaingan berlaku selanjutnya. Muncul kemudiannya ialah isu-isu seperti bekalan air ke Singapura, simpanan wang para pekerja Malaysia dalam Central Provident Fund Singapura penggunaan ruang udara Malaysia oleh pesawat angkatan udara Singapura dan pembinaan jambatan untuk menggantikan tembok yang menghubung kedua-dua negara. Isu-isu tersebut juga menyentuh bidang politik.

Namun pentingnya Malaysia dalam jurusan dagangan Singapura terus meningkat tahun demi tahun. Sejak tahun 2000, Malaysia mengatasi Amerika Syarikat sebagai rakan kongsi niaga Singapura. Eksport bahan makanan ke Singapura meningkat dari AS$31.95 juta pada tahun 1970 hingga AS$564.47 juta pada tahun 2003. Walaupun Singapura di belakang Amerika, Jepun dan Taiwan dalam nilai pelaburan, bilangan syarikat Singapura yang melabur di Malaysia meningkat hingga 3,028 buah berbanding 812 buah syarikat Amerika.

Malaysia juga paling popular bagi warga Singapura membeli hartanah. Pembelian rumah-rumah, keanggotaan pelbagai kelab golf tertumpu di selatan Semenanjung Malaysia kerana berhampiran dengan Singapura.

Menjadi isu rumit ialah bekalan air. Jumlah bekalan air dari Malaysia kira-kira 72 peratus keperluan Singapura, iaitu bagi rumah-rumah dan urusan-urusan dagangan. Dan ia juga diperlukan bagi kapal-kapal yang berlabuh di Singapura.

Bilangan para pelancong Singapura berupa majoriti pengunjung ke Malaysia. Pada tahun 2003, bilangan mereka 56 peratus. Ramai datang setiap hari ke Johor Bharu untuk makanan dan membeli pelbagai keperluan rumah. Pelbagai tempat bercuti bergantung kepada kunjungan warga Singapura.

Menurut Prof. Mahani fasa pertama perhubungan ekonomi antara Malaysia dan Singapura dari 1965 hingga lewat 1980-an berupa perkongsian Singapura juga mengambil sebilangan ramai para pekerja dari Malaysia.

Pada hakikatnya Malaysia memberi sumbangan kepada kepesatan ekonomi Singapura manakala Singapura pula mengadakan pelbagai kemudahan untuk dagangan Malaysia dan meluaskan pasaran domestiknya.

Ekonomi global

Menurut Prof. Mahani hala tuju hubungan antara Malaysia dan Singapura akan ditentukan oleh kepimpinan politik kedua-dua negara, antara lainnya. Ekonomi kedua-duanya banyak persamaan dan perkembangannya bergantung kepada ekonomi global. Kedua-duanya menghadapi saingan dari China dari segi pelaburan dan proses perkilangan yang murah.

Beliau juga menyentuh potensi antara Singapura, Selatan Malaysia dan kepulauan Riau kerana mempunyai sebilangan ramai para pekerja, tanah dan pelbagai kemudahan. Juga disebut sebagai inisiatif baru Malaysia ialah Iskandar Development Region (IDR) di selatan Johor berhampiran pantai Singapura. Menurutnya lagi syarikat-syarikat asing, termasuk di Singapura boleh melabur dalam urusan hartanah, industri perkilangan dan perkhidmatan-perkhidmatan pelajaran serta kesihatan.

Antara penarikan utama ialah luasnya tanah di wilayah itu berbanding dengan di Singapura. Andainya Singapura memindahkan kegiatan-kegiatan perkilangan dan pelbagai perkhidmatan ke wilayah IDR itu, maka ia akan menjadi bukti hubungan seimbang dua hala antara Malaysia-Singapura.

Beliau menegaskan bahawa Malaysia dan Singapura perlu sedar bahawa mereka menghadapi masa depan yang sama dan perkongsian hendaknya menggantikan pertandingan antara kedua-dua. Demikian saranan Prof. Mahani. Timbul kembali kini ialah isu jambatan bengkok atau lurus antara Malaysia dan Singapura yang dahulu terbantut. Lalu ada pihak bertanya apakah ia memberi faedah kepada kedua-dua pihak.

Sebagai contoh ialah Perjanjian Kerjasama Pertahanan antara Indonesia dan Singapura yang mengambil masa lima tahun dirundingkan dan akhirnya ditandatangani pada tahun 2007. Masalah berbangkit kemudiannya daripada kalangan Dewan Perwakilan Rakyat Indonesia. Akibatnya perjanjian berkenaan tidak dilaksanakan. Rencana mengenai hal ini disiarkan dalam Jakarta Globe pada 24 Mac. Ertinya juga rundingan-rundingan antara jiran bukan perkara mudah.

ARKIB : 26/04/2009

Tiada ulasan:

Catat Ulasan