Rabu, 7 April 2010

Pepsi dan Coke atau Tengkorak dan Tulang

Hishamuddin Rais
Okt 22, 04 6:06pm

Mungkin ramai yang akan menolak apa yang saya tulis ini sebagai satu dongeng. Atau menuduh saya sebagai pengamal dan pengikut mazhab teori konspirasi. Tetapi untuk saya semua yang berjalan di dalam dunia ini adalah hasil dari perancangan a.k.a konspirasi. Semua perkara yang diinginkan berlaku, hanya akan berlaku jika dirancang/disusun/diatur.

Kalau saya bersama tiga orang kawan ingin ke panggung menonton, maka kami akan membuat temujanji, mencari panggung dan memilih genre filem apa yang ingin kami tonton. Apa yang telah saya lakukan ini sebenarnya satu konspirasi atau perancangan. Ianya bukan satu kesalahan tetapi kebiasaan harian.

Kerana itu konspirasi adalah satu konsep yang wujud dan dianggap satu yang sah disegi undang-undang. Di bidang perhakiman dan kepolisian, kita akan bertemu bab tentang konsep konspirasi dalam cara untuk membuktikan pertuduhan. Si anu dituduh berkonspirasi untuk membunuh si polan. Atau si polan dituduh berkonspirasi untuk melakukan rompakan.

Contoh terbaik ialah dalam kes Eric Chia. Dia dituduh berkonspirasi untuk menipu Pewaja. Pihak pendakwa sedang cuba membuktikan konspirasi ini dengan nombor akaun bank, surat menyurat, nota-nota jual-beli dan dan dan. Tarikh surat keluar masuk akan diteliti. Panggilan telefon dari si anu dan si anu akan ditanyakan apa isinya. Siapa bertemu siapa dan apa cakap mereka akan dijadikan bahan bukti.

Semua ini adalah untuk membuktikan wujudnya satu konspirasi/rancangan yang tersusun untuk menipu Pewaja. Ini kerana kemustahilan untuk seorang Bai Jaga yang bersenjatakan senapang patah di syarikat Pewaja akan terserempak dengan seorang Tan Sri yang sedang memasukkan berbilion-bilon ringgit ke dalam sakunya.

Konsep dan perkataan konspirasi ini menjadi suram kerana ianya sering disabitkan dengan perbuatan jahat. John F Kennedy dibunuh kerana dia menentang pembikinan senjata nuklear di Isreal. Mussadegh Perdana Menteri Iran yang nasionalis dijatuhkan oleh konspirasi CIA. Umno dinaikkan ke atas tahta kerana kospirasi tuan-tuanpunya lombong bijih timah dan ladang getah di Malaya.

Mengumpul kuasa

Anwar Ibrahim dipadamkan cita-cita politiknya melalui konspirasi Mahathir Mohamad. Dan lihat bagaimana 'senjata pemusnah' milik Saddam Hussein telah dijadikan sebab musabab untuk menghalalkan tentera Anglo-Amerika menakluk Iraq. Dan bagaimana hari ini kita semua sedar bahawa semua ini berlaku kerana wujudnya konspirasi oleh syarikat-syarikat minyak.

Tujuan konspirasi untuk saya amat jelas - untuk mengumpul kuasa. Siapa yang memiliki kuasa maka dialah yang akan memiliki kekayaan dan punca-punca ekonomi. Kekayaan akan memastikan kuasa yang dipegang akan berterusan. Bagi saya perkara kuasa dan ekonomi ini amat banal dan membosankan kerana bab ini telah diselongkar luas oleh kaum marxis dari pelbagai mazhab.

Apa yang paling menarik perhatian saya ialah siapa di belakang konspirasi ini. Bagaimana kospirasi ini bergerak, menyusun dan mengembangkan pengaruhnya. Dan bagaimana konspirasi ini telah berjaya menakut-nakutkan dan memperbodoh-bodohkan orang ramai sehinggakan konspirasi ini bergerak tanpa disedari.

Untuk satu konspirasi berlaku, perlu wujud kumpulan, pasukan atau satu badan yang memiliki satu teras cita-cita. Sama seperti cerita saya ingin ke panggung wayang bersama kawan-kawan. Jika saya ke panggung seorang diri, ianya bukan konspirasi. Ianya membuktikan saya telah menjadi insan sepi yang gagal mencari teman. Konspirasi bukan kerja perseorangan.

Pada ketika ini wujud satu kumpulan kongsi gelap yang paling berkuasa sekali dalam dunia ini. Kongsi gelap ini lebih hebat dari kumpulan triad 14K yang berpengkalan di Hong Kong. Lebih luas pengaruhnya dari semua kumpulan mafia di Amerika dan di Itali. Lebih licik perjalanannya dari kumpulan penyuludup cocaine Colombia. Lebih tersusun organisasinya dari Kumpulan Tiga Line yang telah menobatkan Abdullah Badawi sebagai 'ayahanda'. Lebih 'sharp' pakaian mereka dari pemain jazz dari New Orleans.

Kongsi gelap yang saya maksudkan ini ialah Skull and Bones - Tengkorak dan Tulang. Tolong jangan ketawa, ini bukan lawak. Betul - memang betul nama dan simbol mereka adalah tanda yang terpampang di bendera lanun yang sering kita lihat dalam komik, kartun dan filem. Malah telah bagitu liciknya kongsi gelap ini bergerak sehinggakan kita sendiri tidak menyedari kenapa tengkorak dan lanun kita terima pakai sebagai simbol lanun.

Rakan niaga

Dan jangan pula terperanjat bila saya katakan bahawa sarang utama tempat kongsi gelap ini bertelur dan menetas ialah di Yale – satu-satunya universiti yang paling aristrokratik di Amerika. Kongsi gelap ini berasal dari lagenda Yunani tentang Dewa Eluja yang akan turun kembali ke dunia ini. Ahli-ahli kongsi gelap ini hanya menunggu dan menyedia suasana untuk menyambut ketibaan dewa ini.

Dari Yunani, kongsi gelap ini telah mengembang ke Jerman. Pada tahun 1832 William Huntington Russels, semasa belajar di Jerman, telah tertarik dan mencampuri kumpulan kongsi gelap masonik ini. Apabila pulang ke Amerika, Russels telah membuka satu cawangan kongsi gelap yang sama dan diberi nama Skull and Bones di Universiti Yale. Ini terjadi lebih dari seratus tahun dahulu.

Keluarga Russels menjadi kaya-raya kerana perniagaan candu ke China pada tahun 1830-an. Russels and Company kemudian menjadi rakan niaga dengan keluarga Ford. Keluarga Ford pula adalah rakan niaga kepada moyang John Kerry. Syarikat Russels-lah yang telah menaburkan dana untuk kongsi gelap ini bertapak, berkembang dan beroperasi.

Sesiapa yang pernah ke Yale pasti akan melihat satu bangunan yang tersergam di tengah-tengah kampus. Bangunan setinggi 54 kaki ini dipanggil Tomb/Makam. Bukan semua pelajar Yale yang akan dapat mengetahui apa yang tersimpan dalam makam ini. Hanya 15 pelajar tahun akhir sahaja yang akan dijemput untuk menjadi ahli kongsi gelap ini.

Lima belas pelajar yang akan dijemput ini semuanya telah ditapis oleh ahli-ahli yang terdahulu. Ada tiga kriteria selain dari asal usul keluarga yang membolehkan ahli baru diterima. Pertama mereka terdidik dari sekolah berasrama penuh. Kedua memiliki ketrampilan dan cintakan sukan luar. Dan ketiga ingin memasuki pasukan bersenjata dan cintakan perang.

Ahli-ahli kongsi gelap ini cukup merahsiakan apa yang berlaku di dalam Makam ini. Hanya desas-desus yang didengari bahawa di dalam Makam ini terdapat satu tengkorak dan tulang yang dipuja oleh ahli-ahlinya.

Calon presiden

Cara dan bagaimana pemujaan ini dilakukan tidak pula diketahui. Banyak siasatan dan kajian telah dilakukan keatas kongsi gelap ini. Tetapi hingga ke hari ini tidak ada seorang pun ahlinya yang telah membocorkan rahsia apa sebenarnya 'terjadi' di dalam Makam ini.

Pada akhir bulan September lalu untuk pertama kalinya sebuah stesen radio di dunia ini telah membuat satu rancangan khusus tentang Skull and Bones. Simon Cox dari Radio 4 BBC London telah menyelidik kongsi gelap ini kerana inilah pertama kalinya dua orang Bonesman - Bush dan Kerry - sedang bertanding untuk merebut jawatan presiden.

Memang banyak buku dan kajian yang telah dibuat tentang kongsi gelap ini tetapi untuk didengari melalui radio ke seluruh dunia, inilah kali yang pertama semenjak kongsi gelap ini muncul di Amerika. Pengaruh kongsi gelap ini ke atas politik Amerika tidak dapat dinafikan. Pengaruh yang sama juga yang sedang mengariskan arus dan arah politik dunia hari ini.

Cuba bayangkan tiga dari empat presiden Amerika yang lalu adalah dari anggota kongsi gelap ini. Pada tahun 2004 ini pula Skull and Bones sedang dalam suasana “win win situation”. Siapa sahaja yang menang, pingat terakhir akan dimiliki oleh kongsi gelap ini. Semenjak lebih dari 100 tahun ini, Skull and Bones telah lama bersarang dan mengembangkan pengaruh dalam pelbagai institusi dan lembaga di Amerika. Di lembaga kehakiman, di bidang perniagaan, di media, malah ramai ahli kongress dan dewan senate adalah anggota kongsi gelap ini.

Sarang yang paling diminati oleh ahli-ahli kongsi gelap ini ialah dalam pasukan tentera dan di bidang risikan. Kerana itu Papa Bush adalah bekas soldadu Amerika di perang dunia kedua dan akhirnya menjadi pengarah CIA. Bush dan Kerry juga adalah anggota veteran perang Vietnam.

Pengaruh kongsi gelap ini semakin jelas apabila George W Bush tinggal di Rumah Putih. Beliau telah melantik 11 anggota kabinetnya dari Skull and Bones. Evan Griffith Galbraith; penasihat misi Amerika ke Nato, William Henry Donaldson, pengerusi Securities and Exchange Commission; George Herbert Walker III, duta Amerika ke Hungary; Jack Edwin McGregor, lembaga penasihat St. Lawrence Seaway Development Corp.; Victor Henderson Ashe, ahli lembaga pengarah Federal National Mortgage Association; Roy Leslie Austin, duta Amerika ke Trinidad and Tobago; Robert Davis McCallum Jr., pemangku ketua hakim; Rex Cowdry, pengarah bersama National Economic Council Rumah Putih; Edward McNally Sr., ahli majlis penasihat kepada presiden di Jabatan Homeland Security; David Batshaw Wiseman, hakim di Justice Department's Civil Division; dan James Emanuel Boasberg, pembantu hakim di Superior Court Wilayah Columbia.

Ikatan kesetiaan

Saya ingin bertanya bukankah Amerika memiliki 250 juta penduduk? Apakah kesemua mereka bebal dan tidak memiliki fikrah untuk mengendalikan arah dan garis politik Rumah Putih? Bila soalan ini saya timbulkan maka tidak dapat tidak jawapannya yang akan timbul dalam benak saya ialah - apakah ini satu konspirasi?

Ahli-ahli kongsi gelap ini telah diikat kesetiaan mereka semasa di Yale. Mengikut laporan Radio 4 BBC ini , apabila pelajar itu telah dijemput dan bersedia untuk menjadi ahli maka dia akan dibawa masuk ke dalam Makam. Di dalam Makam ini mereka akan menjalankan ritual melakukan pembunuhan yang diakhiri dengan satu jeritan maut. Skull and Bones mengajar ahli-ahlinya untuk mengamalkan ritual setan yang bererti mati dan mati yang bererti maut.

Menurut laporan radio ini, demi untuk mengikat setiakawan, ahli-ahli yang baru masuk akan berdiri selama tiga jam dan akan menceritakan semua kesah-kesah seksual dan berahi mereka. Perkembangan seksual dan berahi ahli-ahli ini akan didengari secara terbuka saban minggu apabila mereka berkumpul. Kisah-kisah sulit inilah yang dianggap mengikat kesetiaan mereka.

Bagi saya, apa yang mengikat setiakawan kuat kongsi gelap ini ialah kepentingan ekonomi dan kepentingan kelas mereka. Ahli-ahli Skull and Bones akan dipastikan mendapat tempat dan kedudukan yang istimewa melalui jaringan yang telah lama terpasang. Mereka akan membantu sesama sendiri. Peluang perniagaan dan peluang pekerjaan akan dibuka seluas mungkin untuk anggota mereka.

Sebenarnya anggota kongsi gelap ini tidak ramai. Ianya tidak akan melebihi dari 800 orang dalam satu masa. Sebagai kumpulan kongsi gelap mereka telah menggunakan berbagai tanda untuk mengenal satu sama lain. Pada satu ketika dahulu ucapan untuk mengenalkan diri ialah - do you know General Russels? Mungkin ayat ini telah diganti kerana ianya telah dibocorkan di pelbagai
tempat oleh kumpulan-kumpulan yang menentang mereka.

Bagi saya, jika satu kumpulan anak-anak mahasisawa dalam kampus yang ingin bertelanjang bogel dan bergolek-golek sama sendiri sambil menjerit-jerit - maut..maut..maut - bukanlah satu yang merisaukan. Atau jika mereka ingin memanggil diri mereka ayahanda, bonda, adinda atau kekanda - rasanya perbualan seperti ini tidak lebih dari satu jenaka bangsawan.

Tetapi Skull and Bones memiliki falsafah dan agenda yang tidak semestinya kita setujui. Ini juga bagi saya bukan sesuatu yang salah kerana saya sendiri adalah pengamal mazhab hidup yang ingin merayakan kepelbagian.

Kacau-bilau

Apa yang merbahaya kepada kita semua ialah anggota kongsi gelap ini telah dan sedang berkumpul, bersarang, bertelur dan menetas di Rumah Putih. Sebagai anggota kongsi gelap pastilah kesetiaan mereka kepada kumpulan dan agenda mereka.

Sejarah telah membuktikan bagaimana agenda dan falsafah kongsi gelap ini telah merbahayakan dunia. Di sini samalah seperti kes konspirasi menipu Perwaja oleh Eric Chia - apa yang kita lihat dan baca hanya babak-babak dan tanda-tanda yang cuba membuktikan bahawa kongsi gelap Skull and Bones ini telah dan sedang berkonspirasi.

Pada tahun 1898 presiden William McKinley telah diberi tekanan oleh kongsi gelap ini dan akhirnya belaiu terpaksa melakukan apa yang dipanggil 'perang untuk membebaskan Cuba' dari Raja Sepanyol. Perang pembebasan Cuba ini berakhir dengan penaklukan Filipana. Tidakkah bunyinya seakan-akan sama dengan apa yang terjadi kepada Kuwait pada tahun 1991 dan berakhir dengan penaklukan Iraq pada tahun 2002?

Salah satu dari ajaran kongsi gelap ini ialah melakukan 'constructive chaos - kacau-bilau yang diatur '. Bila keadaan kacau-bilau ini muncul, maka akan muncullah anggota kongsi gelap ini untuk menyelamatkan keadaan. Dalam keadaan kacau-bilau ini, mereka juga akan meraih laba dan keuntungan.

Perang dan cintakan perang adalah ajaran asas kongsi gelap ini. Dengan perang akan muncul agenda 'kacau-bilau yang diatur' dan anggota Skull and Bones akan menjadi pahlawan untuk menyelamatkan dunia. Mereka juga mempercayai bahawa diri mereka dan semua ahli Skull and Bones telah ditugaskan oleh tuhan untuk mengendalikan perjalanan dunia hari ini.

Mereka adalah insan terpilih yang mempunyai misi untuk menyelamatkan dunia. Semasa perang dunia yang kedua, mereka amat aktif. Cadangan dari kongsi gelap inilah yang telah melahirkan bom atom yang meledakkan Nagasaki dan Hiroshima. Semasa Perang Dingin, anggota Skull and Bones cukup aktif dalam bidang risikan untuk melawan USSR.

Nama keluarga

Anggota Skull and Bones ini sebenarnya adalah kumpulan elit ekonomi dan politik Amerika. Mereka menjalan dan menggariskan dasar kerajaan Amerika untuk kepentingan ekonomi dan kelas mereka. Megikut kajian, hari ini wujud di antara 20 ke 30 keluarga elit Amerika yang menganggotai kongsi gelap ini. Mereka adalah gulungan WASP - White Anglo Saxon Protestant - yang datang awal dari England untuk membuka tanah baru di Amerika.

Nama nama seperti Whitney, Lord, Phelps Wadsworth, Allen, Bundy, Adams, Stimson, Taft, Gilman dan Perkins adalah sebahagian dari elit politik dan ekonomi Amerika yang datang paling awal ke Amerika dan berkait rapat dengan Skull and Bones. Kumpulan kedua menjadi kaya-raya pada kurun ke 18 dan 19 walaupun mereka bukan pendatang awal. Nama-nama keluarga ini adalah Harriman, Rockefeller, Payne, Davison, Pillsbury dan Weyerhauser. Semua ini memiliki hubungan yang rapat dan setia dengan Skull and Bones.

Kesetiaan kepada kongsi gelap ini sedang dibuktikan oleh John Kerry. Isteri pertama John Kerry ialah adik kepada seorang anggota Skull and Bones. Isteri kedua John Kerry ialah janda kepada seorang anggota Skull and Bones. Kongsi gelap kelihatan ini berpusing-pusing sesama sendiri.

Bagi saya siapa yang akan menduduki Rumah Putih sesudah pilihanraya pada 2 November 2004 tidaklah penting. Saya merasakan amat susah untuk membezakan Coco Cola dengan Pepsi Cola. Bagitu jugalah susahnya jika saya ingin membezakan dasar politik Bush dengan Kerry. Dunia sekarang jika mengikut ajaran Skull and Bones adalah dalam keadaan kacau-bilau yang diatur.

Elite politik dan ekonomi Amerika dari kongsi gelap Skull and Bones sedang tersenyum puas kerana siapa saja yang akan menang semuanya akan masuk ke kantong mereka. Betul ke apa yang saya labonkan ini? Tetapi bagaimana pula dengan calon Presiden ketiga Tuan Ralph Nader? Beliau berdarah Arab dan bukan WASP dan sedang berjuang untuk kebaikan rakyat di dunia. Ha ha ha, jangan terperanjat kerana kawan baik dan peguam kepada Tok Arab kita ini ialah Donald Etra.

Tuan Etra ini adalah kawan baik dan rakan niaga George W Bush. Kalau setakat kawan baik sahaja saya tidak akan menulis tentang konspirasi tetapi Donald Etra juga adalah ahli kongsi gelap Skull and Bones yang telah direkrut pada tahun 1968. Terperanjat!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan