Sabtu, 28 Ogos 2010

Ada apa Dengan Gagal?

Fatrah Imtihan telah berlalu dengan jayanya. Natijah yang keluar di hujung fasa menjadi bukti usaha. Pada masa ini kita melihat mahasiswa/wi kita berhadapan realiti dengan pelbagai ragam. Yang lulus, bergembira dengan senyum lebar yang tak lekang di bibir. Tak kurang yang melaburkan sedikit wang, bersedekah dan mengadakan jamuan kesyukuran. Ucapan tahniah dan ‘mabruk’ kedengaran di mana-mana saat bertemu sahabat handai seperjuangan.

Yang gagal melepasi halangan peperiksaan pula tidak kurang gelagatya. Ada yang menyambut keputusan dengan redha, ada juga yang berkurung sepanjang hari meratapi kegagalan. Inilah fokus yang mahu diutarakan dalam ruangan kecil ini. Mengapakah mahasiswa/wi kita apabila menghadapi kegagalan (baca: kejayaan tertangguh kerana beberapa sebab) terus menjadi hilang arah dan tenggelam punca. Menangis berhari-hari seperti kematian ahli keluarga layaknya. Mengapa? ADA APA DENGAN ROSIB?Budaya meratapi kegagalan sebenarnya amat bertentangan dengan konsep tawakal yang kita amalkan. Jika sewaktu menjalani imtihan kalimah ‘tawakal’ selalu bermain di bibir, mengapa selepas keluar natijah kita tidak melazimi kalimah ‘redha’. Bukankah selepas berusaha dan berdoa bersungguh-sungguh, kita telah menyerahkan urusan kita kepada Allah dengan bertawakkal kepadaNya, lalu setelah Dia memberi keputusan, kita tidak redha. Di situ terbukti bahawa kalimah ‘tawakal’ yang kita ucapkan sebelum ini hanyalah pura-pura.

Tidak dinafikan tekanan kegagalan amat berat bagi sesetengah individu terutamanya yang dibebankan dengan harapan keterlaluan dari keluarga. Pada masa itu kegagalan akan disertai kemarahan ibu bapa dan pandangan sinis adik-beradik. Namun adakah itu boleh dijadikan alasan untuk terus terduduk dan tidak bangkit semula? Kegagalan yang berlaku hakikatnya takkan berubah. Yang berubah hanyalah jalan hidup yang akan dilalui seterusnya. Apa yang perlu dilakukan ialah bangkit semula untuk memperbaiki keadaan, teroka peluang-peluang baru untuk memajukan dan mencari nilai tambah diri. Bukan meratapi nasi yang telah menjadi bubur!

‘Kegagalan yang tidak disengajakan’ sebenarnya membawa rahmat kepada kita. Bertambahnya tempoh setahun lagi untuk mendiami bumi barakah ini membuka pintu peluang yang amat luas untuk kita mengasah diri. Pelbagai ilmu tambahan boleh dicari dengan selesa tanpa perlu terkejar-kejar dengan waktu pengajian di kuliah. Bakat bekerja dan memimpin boleh diasah dengan persatuan sebagai persediaan untuk kita bekerja dan memimpin apabila pulang kelak. Bertalaqqi di masjid Al-Azhar, antara anugerah terbesar bagi pelajar furu’ yang selama ini tidak berkesempatan kerana menetap di luar kaherah. Maka masa setahun mengulang pengajian itu dapat diinfaqkan dengan bertalaqqi dan menadah ilmu secara terus dari para syeikh muktabar. Lalu ADA APA DENGAN ROSIB? Sebenarnya ADA PELUANG KEMAJUAN YANG LEBIH BESAR!Meratapi kegagalan sebenarnya tak lebih daripada mindset buruk yang telah tertanam dalam minda kita sejak kecil. Oleh sistem pendidikan di Malaysia, kita telah dibiasakan untuk mengukur kejayaan dengan SEKEPING SIJIL atau SECORET PERKATAAN ‘lulus’, ‘cemerlang’ dan sebagainya. Sedangkan di dalam al-quran Allah telah menggariskan ukuran kejayaan seorang mukmin ialah apabila dia bertaqwa dan beramal soleh, berbakti dan menjadi manusia yang bermanfaat kepada manusia lain juga agama. Lalu ukuran kejayaan palsu yang sebenarnya datang dari sistem kuffar ini telah menjadikan kita seorang manusia pasif dengan minda tersekat, terus gelabah dah jatuh dek segarit perkataan ‘gagal’ di dalam keputusan peperiksaan. Mata yang bengkak kerana menangis langsung menutup akal kita daripada memandang jalan-jalan kejayaan lain yang terbentang luas.

Dalam hidup kita, ada terlalu banyak perkara yang lebih berharga daripada secoret ‘lulus’. Sahabat baik di sisi, teman-teman yang menyayangi kita, nikmat kesihatan dan akal fikiran waras jauh lebih mahal daripada sekeping sijil. Jika kita diberi pilihan : najah atau sebelah biji mata? Pasti kita akan memilih sebelah biji mata kerana dengan sebelah biji mata kita boleh mencipta seratus kejayaan yang lain. Jika kita diberi pilihan : najah atau sahabat yang soleh? Pasti kita akan memilih sahabat yang soleh kerana seorang sahabat yang soleh dan selalu menasihati kita amat sukar dicari. Bahkan tiada ertinya kejayaan jika kita berdampingan dengan manusia-manusia yang jahat.

Dengan kegagalan itu juga tanpa disangka kita mengetahui hati budi sahabat kita. Yang selama ini tidak bertegur sapa tiba-tiba datang memberi nasihat dan semangat. Yang selama ini biasa-biasa saja tiba-tiba bertanya khabar dan mengambil berat. Bukankah nikmat ukhuwah itu juga satu rahmat kepada kita berbanding ‘lulus’? Lalu, bersyukurlah dengan apa jua yang datang. Selepas kita bertawakkal kepada Allah, maka redhalah dengan keputusanNya kerana Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk kita. Janganlah ‘kegagalan yang tidak disengajakan’ itu menjadi sebab kita semakin jauh dan terhalang dari rahmat dan kasih-sayang Allah s.w.t.

Akhirnya mari kita renungi buah hikmah daripada Ust Hasrizal Abd Jamil dalam sebuah tazkirahnya yang bertajuk : Menghargai Sebuah Kehidupan.

Hidup berjalan dengan pelbagai perancangan dan jangkaan. Kita melepasi peringkat sekolah rendah – sekolah menengah – universiti – kerja – kahwin – anak – tua – pencen. Setiap peringkat itu berjaya ditempuh dengan kejayaan mengatasi kebarangkalian ia tidak berlaku. Tidak semua yang bersekolah rendah sampai ke sekolah menengah. Tidak semua yang di universiti berjaya menggenggam segulung ijazah. Belum tentu semua yang berijazah mendapat kerja. Bukan semua yang bekerja bertemu jodoh, berkahwin, beranak pinak dan mencecah usia tua.Semuanya sentiasa dengan kebarangkalian harapan tidak tercapai

Hanya satu yang pasti berlaku iaitu MATI! Fikir mati pun mati, tak fikir mati pun mati. Bersedia untuk mati pun mati, tak bersedia untuk mati pun mati. Justeru janganlah dipanggil bakal Datuk kerana mungkin tidak jadi Datuk. Jangan dipanggil bakal Puan Seri kerana mungkin tidak jadi Puan Seri. Sebaliknya, WAHAI BAKAL-BAKAL JENAZAH sekalian! Itulah saya dan anda semua.

Islam tak mengajar kita takut dengan kematian tetapi menyedari adanya kematian di hadapan maka HARGAILAH SEBUAH KEHIDUPAN. Teringat kepada perbualan saya dengan ibu bapa yang anak mereka sakit jantung – jangan difikir ajal anak itu kerana mungkin doktor mati dulu kemalangan. Mungkin ibu bapa mati dulu. Mungkin saya mati dulu berbanding anak kecil yang sakit itu. Justeru janganlah dibimbangkan tentang kematian. Sebaliknya hargai setiap detik yang ada.

Nabi SAW bersabda: صلِّ صلاة مودِّع كأنك تراه ، فإن كنت لا تراه فإنه يراك yakni “bersolatlah kamu dengan solat perpisahan seolah-olah kamu melihat Allah. Jika kamu tidak dapat merasakan yang kamu melihat-Nya, sekurang-kurangnya rasakanlah bahawa Dia itu melihat kamu”. Kita akan mati di antara dua solat. Tiada jaminan selesai solat Asar, kita sempat sampai ke Maghrib. Justeru setiap solat, lakukanlah ia sebagai solat terbaikmu. Wal-‘AsrYa, apa yang jauh lebih berharga daripada sekeping sijil ialah nikmat nyawa dan iman dalam diri kita. Dengan iman dan usia yang berbaki ini kita masih boleh mencapai berjuta-juta kejayaan dalam berjuta-juta bidang. Tapi dengan scoret ‘lulus’ belum tentu kita dapat mencipta walau satu pun kejayaan seterusnya. Masiswa mahasiswi harapan ummah, kita semua manusia yang setiasa mengalami waktu jatuh dan bangun. Tetapi jatuhlah kita sebagai kucing yang sentiasa bangun dan melompat semula. Janganlah jatuh seperti kaca yang terus berderai dan menjadi tidak berguna.

Bagaimanapun tulisan ini bukanlah bertujuan untuk menggalakkan kita supaya bermalas-malasan dan sengaja gagal.Yang bermalas-malasan, sengaja gagal supaya tidak perlu pulang ke tanahair, merasa selesa berada di luar negara dan tidak mahu pulang memberi inzar kepada masyarakat, hisab yang ketat menanti anda di mahkamah pengadilan Mahsyar. Muhasabah dan tanyalah diri anda sekarang: AKU NAK JADI APA?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan