Jumaat, 28 Disember 2012

Kebaikan Sinaran Matahari


Banyak laporan menyatakan bahawa sinaran matahari tidak baik untuk kita. Ia sebenarnya salah faham yang membahayakan. Sinaran matahari memberi banyak manfaat kepada manusia dalam pelbagai aspek kehidupan. Walaupun pendedahan melampau boleh membahayakan tetapi ia bukan alasan untuk kita elakkan dari terdedah kepada sumber alam yang hebat ini.

Jom teliti kebaikan sinar matahari :)
  • Antara kebaikan utamanya ialah membantu pertumbuhan setiap organisma hidup baik tumbuhan, haiwan mahupun manusia sendiri.
  • Pendedahan yang mencukupi kepada sinaran matahari boleh menyihatkan kulit dan mencantikkannya secara semulajadi.
  • Pendedahan berterusan pada kadar biasa dapat membina ketahanan kulit terhadap pancaran sinar ultra-ungu, jangkitan kulit mahupun kesan lecuran berbanding kulit yang tidak biasa terdedah kepada matahari.
  • Sinar ultra-ungu yang terkandung dalam cahaya matahari merupakan ejen pembunuh kuman semulajadi. Ia bertindak membunuh bakteria dan kuman yang hidup di udara dan setiap permukaan termasuk kulit kita. Pncaran matahari pada kadar yang berpatutan sangat baik untuk membantu pesakit kulit (bergantung atas nasihat doktor). Ia juga dapat menggalakkan pertumbuhan sel darah putih yang bertindak sebagai perisai tubuh dari serangan kuman dan penyakit. Oleh itu ia dianggap antara ejen penyembuh terbaik di dunia.
  • Cahaya matahari dapat merangsang selera makan dan memperbaiki sistem pencernaan dan metabolisma tubuh, selain meningkatkan penghasilan darah merah yang membawa oksigen di dalam tubuh kita.
  • Bukan saja kesan terhadap fizikal, sinaran matahari juga mempunyai faedah yang baik kepada mood dan psikologi manusia. Ia dapat merangsang penghasilan hormon endorfin dan serotonin yang memberi kesan baik kepada minda manusia.
  • Pendedahan kepada matahari pada waktu siang dapat membantu kita tidur dengan nyenyak pada waktu malam. Ini kerana otak dapat membezakan perubahan waktu dengan tepat seterusnya menjalankan fungsinya dengan lebih baik pada waktu malam.
  • CAHAYA MATAHARI JUGA MEMBANTU TUBUH KITA MENUKAR KOLESTROL KEPADA VITAMIN D. VITAMIN D SANGAT PENTING UNTUK PERTUMBUHAN TULANG YANG SIHAT, SELAIN PENGHASILANNYA DAPAT MENGURANGKAN JUMLAH KOLESTROL DALAM TUBUH KITA.
SubhanAllah. Hebatkan? Alat penyembuh tu sebenarnya Allah dah sediakan secara percuma di sekeliling kita. Tinggal diri kita menentukan hendak menjalani hidup dengan baik secara fitrah atau mengikut kehendak diri yang merugikan. Jika sebelum ini kita suka bersengkang mata hingga pagi dan tidur di sebelah siang, atau mengelak dari sinaran matahari kerana takut hitam dsb, ubahlah kebiasaan ni untuk kebaikan diri dan kesinambungan hayat kita.

Robbana ma khalaqta haaza baatila….

1 ulasan: