Khamis, 26 September 2013

Terbaik dari Windows Live Essential

Sebelum ni saya pernah berangan hendak mengemaskini blog dengan menggunakan templatnya tanpa memerlukan sambungan internet. Kerana jarang mendapat capaian internet, blog jadi bersawang lama tak jenguk. Tapi projek penterjemahan baru-baru ni memberi kejutan sewaktu saya memuat turun perisian Windows Movie Maker yang baru. Program ringkas kegemaran saya ni bukan saja dikemaskini dengan sangat menarik, ia turut diletakkan dalam satu pakej dengan beberapa program lain dari Windows. Antaranya ialah perisian yang saya idam-idamkan; Windows Live Writer!

Windows Live Writer (WLW) adalah ubahsuaian Microsoft Word, khusus buat penulis2 blog. Dengan sambungan internet pada kali pertama, WLW akan memuat naik tema blog kita dan menetapkannya sebagai gambar latar belakang. Selepas itu kita bebas membuat catatan blog dengan gambar latar belakang tersebut seolah2 kita memang sedang menaip di blog. Jika mempunyai sambungan internet, catatan boleh terus disiarkan atau dimuatnaik sebagai simpanan draf di akaun blog. Tetapi jika tidak mempunyai sambungan internet, catatan boleh disimpan dulu untuk dimuatnaik kemudian. Gambar latarbelakang ini boleh dikemaskini setiap kali kita mengemaskini tema di blog sebenar.

Dengan perasaan seperti menaip di blog sendiri, tak adalah rasa bosan mengadap papan Word yang kosong tu. Menariknya, WLW menyediakan beberapa format penulisan Microsoft Word seperti tetapan paragraf, gaya HTML, Word Count, Spelling Check, Word Find dan Clear Formatting. Perisian ini turut menyediakan fungsi blog yang lain seperti hyperlink dan memuatnaik media selain menambah fungsi baru seperti peta, emoticon yang bermacam2 dan post tags. Jom kita cuba kat bawah.

1) Emoticon - Hot smileAngry smileEmbarrassed smileConfused smileVampire batDevilPrincessAlienCat faceBirthday cakeWilted roseMug
~Kete tadi jalan lambat gila macamTurtle
~Lapar la, nak megiBowl satu!
~Kau kacau lagi budak tu, kan dia dah Storm cloud

2) Map – Kat sinilah kampung saya di Iskandariah. Syari’ Nabawi Muhandis.
Map picture

3) Video – Macam biasa la kan.
 
4) Gambar – Tambah menarik bila boleh letak ‘water mark’. Tak payah lagi kerja tu dibuat berasingan dengan Photoshop! Cuma tak ada fungsi caption macam di blog sebenar. Nak caption boleh la ubahsuai semula melalui blog.

DSC04935

Selain tu kerja menaip juga boleh disemak dalam dua mod; Ubahsuai (Edit) dan Pratonton (Preview) sama macam di blog sebenar. Catatan yang disiarkan melalui WLW boleh diubahsuai melalui akaun blog sendiri atau menggunakan WLW dengan sambungan internet. WLW menyokong hampir semua penyedia blog popular seperti Wordpress, Blogger, LiveJournal dan lain2.

Macam mana, best kan Thumbs up. Nak cuba? Muat turun Windows Live Essential di sini.

2 ulasan:

  1. Balasan
    1. Ana kat sini rupanya. Dah lama tak jenguk blog Ana. blog sniri pun dah berabuk...

      Padam