Jumaat, 18 April 2014

Pengalaman Menjadi Cleaner Hospital

Menjadi petugas pembersihan @ 'cleaner' adalah satu pengalaman manis untuk dikenang.

Awal tahun baru2 ni, tak tahan sangat ayah bising suruh cari kerja, saya nekad merantau ke Johor memohon kerja sebagai petugas pembersihan. Sebenarnya saya dah teringin nak cuba kerja ni sejak di Mesir lagi. Seronok tengok pelajar luar negara buat kerja sampingan tambah pendapatan. Tapi di Mesir kami tak dibenarkan bekerja. Jadi hasrat saya tak pernah kesampaian. Kemudian bila saya nampak iklan jadi cleaner di hospital, saya tak teragak2 terus hubungi agensi berkenaan. Saya pun memang suka dengan hospital. Suka tengok doktor. Tapi tak pernah ada kelayakan untuk pergi hospital walaupun sebagai pesakit (alhamdulillah...). Dapat jadi cleaner pun boleh la.

HOSPITAL SULTANAH AMINAH

Sebelum memulakan kerja saya buat kajian sikit berkenaan tempat baru yang akan saya pergi. Dapatlah tahu sikit2 latar belakang Hospital Sultanah Aminah sebagai hospital utama dan paling sibuk di negeri Johor. Dah tentulah hospital ni besar dan bersejarah. HSA juga dikenali sebagai 'Hospital Bata Merah' / 'Red Brick Hospital' kerana keunikan bangunan utamanya yang dibina dengan batu-bata merah. Selain itu kedudukan HSA yang menghadap Selat Tebrau juga buat saya tak sabar-sabar hendak ke sana.

IMAG1678

Walaupun saya seorang graduan, tapi saya tetap menganggap diri saya serba tak tahu bila melibatkan perkara di luar bidang saya. Contohnya sebagai 'cleaner' ni lah. Saya tak teragak nak buat muka tak reti bila masuk kerja sebab saya memang tak tahu benda tu. Hari pertama melapor diri, pegawai di pejabat mahupun penyelia memandang saya dengan hairan (@ skeptikal? entah..tak reti baca) sebab meminta kerja sebagai 'cleaner'. Tambah pulak bila tahu saya pernah jadi guru, makin diorang heran kenapa saya nak jadi 'cleaner'. Untuk tiga hari terawal memang jenuh saya nak jawab soalan sama yang ditanya berulang2. Kak Zura penyelia kami sampai fikir saya ni spy syarikat datang nak perhati diorang buat kerja. Haha memang gelak dibuatnya.

IMAG1627
Pemandangan Selat Tebrau dari wad
HARI PERTAMA KERJA

Hari pertama masuk kerja memang saya senyuuuuuuuuuuuuuum memanjang. Rasa seronok sangat masuk bekerja di hospital, bertegur sapa dengan pesakit. Rasa macam saya pulak yang doktor. Hoho. Saya diajar prosedur pembersihan di hospital, warna2 khusus mop dan kain buruk yang digunakan di tempat berlainan. Contohnya: mop kuning untuk tempat awam macam pantri dan koridor, mop merah untuk tandas, mop biru untuk wad biasa dan mop hijau untuk tempat2 berdarah macam ICU, wad kecemasan dan wad bersalin. Nak bancuh sabun pun ada sukatan tertentu, tapi saya tak diajar tentang tu sebab sume orang main bedal je! Haha.Yang penting kat tandas mesti kasi bau detol atau bau wangi. Saya tahu tentang sukatan tu pun sebab ternampak kat papan kenyataan. Nasib baik takde sape nak cek sukatan kami betul ke tidak.

12213Tugas pembersihan kami terbahagi kepada tiga sesi. Pagi, petang dan malam. Asalnya saya meminta sesi pagi, tapi agensi ni hanya menghantar pekerja petang. Terpaksalah saya terima juga. Sesi petang bermula jam 2 petang hingga 11 malam. Dalam waktu kerja itu pun dibahagi lagi tiga sesi. Pukul 2 sampai 4 kami ditugaskan membuat pengelapan perabot di tempat-tempat tertentu. Pukul 4 barulah kami masuk lokasi tugasan sebenar. Rehat pukul 7 hingga lapan malam. Pukul lapan masuk lokasi kedua. Kadang-kadang kami diberi lokasi 1 dan 2 berlainan. Contohnya lokasi 1 saya bersihkan wad kecemasan, lokasi 2 pukul 8 malam nanti saya bersihkan wad kelas dua pula. Tapi selalunya kami diberi lokasi yang sama untuk kedua-dua sesi pukul 4 petang dan 8 malam. Pening tak? Hehe.

Masuk hari ketiga saya dah mula dilepaskan bekerja seorang diri. Gila kau. Memang takut. Sebabnya HSA tu punyalah besar. Kalau wad Timur/Barat tu panjangnya sejauh mata memandang! Saya bimbang sangat kalau kerja tak sempurna dan ada tempat yang saya tak buat. Tambah pula banyak juga tempat yang saya belum ingat di mana letaknya. Wad ni kat mana, wad tu kat tingkat berapa. Tapi memandangkan kami kekurangan petugas, jadi nak tak nak terpaksa juga bertugas seorang diri. Redah je la!

 SOLAT.

Solat...nak solat kena pandai-pandailah. Zohor kalau sempat saya akan solat sebelum ke hospital. Kalau tak sempat saya solat di hospital sebelum memulakan tugas. Asar pula solat antara waktu kerja. Kalau kerja sikit boleh berhenti solat sekejap di musolla dalam wad. Kalau kerja banyak terpaksa lambatkan sedikit hingga waktu rehat. Sebabnya, saya yang bersiap lambat. Bila solat nak tanggalkan baju kerja dulu, lepas solat pakai semula. Jadi akan lambatkan tugas saya. Saya tak mahu orang kata saya kerja lambat kerana solat. Saya tak mahu orang tengok solat sebagai gangguan kerja. Tapi takkan nak solat dengan baju kotor pulak kan? Allah dah bagi waktu fleksibel, jadi gunakanlah supaya ibadah yang ditunaikan nanti sempurna. Bukan fikir solat awal dengan baju kotor, solat laju2 macam patuk ayam, siap. Baik tak payah.

Yang sedihnya ramai juga yang tak solat, kerana fikir mereka kotor. Saya faham kawan2 saya bukan dari latar belakang agama. Jadi tugas sayalah untuk tunjukkan bahawa ibadah tu mudah, tak ada alasan untuk kita tinggalkan walaupun kita kerja sebagai ‘cleaner’. Saya pun bawak baju spare dalam beg, khusus untuk saya pakai waktu solat. Baju kerja pula saya usahakan supaya tak kena kotoran. Memang mustahil la kan. Tapi saya cuba jugak kawal ke tahap paling minima, sebab kadang2 memang terpaksa solat dengan memakai baju tu. Paling saya tak suka ialah mencuci tandas, sebab air terpercik sana sini. Bila saya cuci sendiri memang saya akan buat dengan cermat jangan sampai terpercik ke baju. Tapi kalau buat dengan orang, cemana kerja dia terima je la dengan redha. Haha.
IMAG1683 
KAWAN-KAWAN YANG BEST

Dalam kumpulan saya sebagai petugas petang, ada dua orang makcik India yang sangat saya suka. Amma Patchiammah saya sukati panggil Amma P. Panjang sangat nama dia. Huhu. Lagi sorang ialah Amma Selvi. Dua orang ni saya lagi suka kawan berbanding semua kawan2 yang Melayu, sebab dua orang ni positif dan fokus dengan kerja. Saya boleh bertukar2 pandangan tentang agama dengan Amma P dan dia tak kekok puji saya sebagai ‘kuat sembahyang’. Dia ceritalah dia pun kuat sembahyang juga, macam mana kalau perempuan India period dan tak sembahyang, seronok juga saya dengar. Bukan seronok dengan kepercayaan dorg tu ye, tapi saya seronok dengan keterbukaan Amma P. Kalau semua bangsa saling menghormati macam Amma P, ni insyaAllah takde la gaduh2 macam DAP kan. Oppss…

Kawan-kawan Melayu pulak bukan la tak baik. Diorang sangat happening dan sporting. Cuma biasa la org Melayu dengan perangai korup dan suka bergosip. Sampai jadi ‘cleaner’ pun korup juga! Hahaha. Takdelah. Sebenarnya kerja sebagai ‘cleaner’ ni agak penat juga…terutamanya kami ni yang terpaksa cover banyak kawasan dengan tenaga yang sikit. Jadi bila ada waktu lapang sikit mulalah akak2 ni ajak ‘meng-ular’. Melepak la tu. Apa lagi. Sampaikan penyelia terpaksa kunci pintu bilik rehat sampai habis waktu kerja. Kalau tak, ade je la makhluk menghuni kat dalam tu Open-mouthed smile

RUTIN SEBAGAI CLEANER

Kalau kita kerja pejabat, rutin kita sama je. Tapi sebagai petugas pembersihan, saya sentiasa jumpa benda baru setiap hari. Walaupun dua-tiga hari bertugas di tempat yang sama, pesakitnya pulak bertukar ganti. Jadi saya tetap dapat pengalaman baru setiap hari.

Rutin saya ialah mengelap-menyapu-mengemop-kumpul sampah-tukar plastik sampah-cuci tandas. Yang paling memenatkan ialah tugas mengumpul sampah dari setiap katil. Bayangkan kalau ada lima puluh katil dalam satu wad besar, lima puluh kali kau tunduk-bangun macam ketuk-ketampi. Nak tolak troli pun satu hal. Bukan semuanya roda elok. Minggu pertama memang saya letih se-letih letihnya. Nak bangun solat subuh pun tak larat, rasa macam demam tenat!Ini tara saya yang biasa bersenam pun sakit badan. Makan jangan cakaplah. Memang cam rimau. Nak cover balik tenaga yang hilang masa kerja kan.

Minggu kedua dah okey, badan dah mula biasa. Tak rasa sakit lagi dan boleh bangun pagi dengan bertenaga. Cuma yang mula buat hal ialah ibu jari kaki. Mula2 berdenyut sikit. Naik sepuluh hari kerja, saya dah tak boleh berjalan dengan betul sebab sakit dua-dua ibu jari kaki. Mungkin sebab tolak troli keramat tu. Amma P lagi kesian. Dah lapan bulan dia kerja situ, daripada tak ada darah tinggi terus dapat darah tinggi. Kaki pun dah pakai pembalut sokongan je. Huhu.

New Microsoft Office Publisher Document

Penat ni sebenarnya biasalah, dah kerja guna tenaga. Yang memburukkan keadaan tu ialah kekurangan petugas. Sebelum saya masuk tu 14 orang pekerja berhenti. Alasan biasa ialah bayaran sikit. Yalah, 900 ringgit je nak hidup kat bandaraya kedua terbesar di Malaysia…ingat cukup? Yang jadi petugas pembersihan ni pulak biasanya ibu tunggal. Mana lagi nak bayar yuran sekolah anak, sewa rumah, makan-pakai. Tambahan lagi Singapore kat sebelah tu je tawarkan gaji 3+++ sebulan. Memang cabut la gamaknya.

Waktu bertugas saya tak pilih kerja. Kalau boleh saya memang nak cuba semua tugas yang dilakukan oleh seorang petugas pembersihan. Sebab dalam masa yang sama saya nak kumpul pengalaman kot2 boleh jadi bahan dalam penulisan saya. Huhu campak kat mana pun saya tetap sorang penulis anyway…. Sampai waktu berhenti, cuma dua tugas je yang saya tak dapat buat iaitu scrubbing (sental lantai pakai mesin macam vakum) dan bersihkan bilik bedah. Bilik bedah dah ada petugas tetapnya di kalangan lelaki, sebab bukan semua orang tahan nak masuk situ. Kata penyelia, kat bilik bedah bungkus tangan atau kutip otak tu adalah perkara biasa. Mengelap limpahan darah adalah rutin. Jadi bukan semua orang sanggup nak buat benda2 tu. Saya pun rasa tak sanggup juga tapi teringin sangat nak cuba. Syukur jugak tak dapat sebab sampai sekarang bila fikir pun rasa nak muntah.

Oh ya, satu lagi yang paling best ialah membersihkan wad diRaja. Di tingkat atas sekali ialah wad khas untuk kerabat Johor. Yang ditugaskan untuk bersihkan situ ialah orang-orang lama macam Amma P. Bahaya la kalau orang sembarangan masuk situ. Yang ni pun saya tak dapat buat.

STAFF NURSE VS DOKTOR

Bekerja di hospital, saya paling suka tengok doktor. Walaupun doktor tak pandang kami pun tapi saya tetap suka perati dorg buat kerja dan akan cuba buat-buat lalu kat tempat yang ada doktor. Haha bunyi gedik betul kan.  Tapi serius saya memang suka doktor dari kecik lagi. Malangnya takde doktor yang nak kat saya pun Smile with tongue out. Saya suka dorg ni sebab saya fikir profesyen kedoktoran bersifat kemanusiaan. Sorg doktor biasanya lebih berhati perut dari manusia lain walaupun ada juga yang korup. Saya sangat respek ngan diorang dan sakit hati betul bila dengar ada staff nurse maki2 doktor. Memanglah staff nurse berpangkat tinggi pengetahuan lebih banyak berkenaan hospital. Tapi dia jangan lupa cemana dia mendaki untuk jadi staff nurse, camtu juga sorg doktor mendaki untuk jadi doktor. Bukan main beli ijazah je terus dapat title. Maaf la emo sikit. Sebab kawan2 saya kat Mesir pun budak medik juga so saya tahu cemana dorg punya struggle untuk sampai ke tahap tu…

IMAG1625

Satu lagi tak senonohnya budaya kerja hospital ni, yang berpangkat suka memarah dan memaki yang lebih rendah. Baik doktor, baik nurse, mahupun nurse terhadap doktor muda. Saya fikir budaya kerja macam ni sangat tak sihat. Sebab kesihatan jiwa tu yang sebenarnya buat manusia boleh survive dengan penyakit. Kalau mati pun dia akan mati dengan tenang. Ini bila pesakit dengar kakitangan hospital menengking sana-sini, konon nak sembuh pun terus mati. Huhu. Paling kesian sekali kalau para doktor yang ditengking2. Macam mana dorg nak merawat dengan berkualiti kalau diri sendiri pun tertekan? Memanglah kengkadang kena marah baru nak berhati2 tapi kalau berterusan gitu bukan ke sorang doktor akan jadi bengis dan tak peduli dengan perasaan pesakit? Hal tak cukup rehat tu tak payah cakaplah kan. Saya tengok budaya kerja para doktor kerajaan kita memang kesian dan bahaya untuk jangka masa panjang.

Tapi janganlah bayangkan suasana hospital kacau-bilau macam ni ye. Majoriti kakitangan hospital sume baik-baik. Mana yang tak buat hal tak adalah kena kan. Apa yang saya cerita ni umpama api dalam sekam. Orang tak nampak tapi dia MAKAN DALAM!

IMAG1630
Kad-kad ucapan dan penghargaan buat para doktor di wad jantung.

 PAHIT-MANIS PETUGAS PEMBERSIHAN

Tak ada pahit-manis. Bagi saya semuanya belajar. Cuma ada beberapa kenangan yang tak dapat saya lupakan waktu bertugas:

1) Saya masuk satu bilik persendirian di wad kelas 1. Lepas tegur makcik yang terbaring atas katil, saya kutip sampah dari tong dia. Saya tengok ada banyak habuk biskut bertabur. Saya pun kutip dengan tisu, dan baki sikit2 saya kutip dengan tangan je. Bila dah nak selesai, saya angkat kepala dan ternampak tangan makcik tu. Baru saya perasan rupanya makcik tu sakit kulit. Entah psiorisis ke apa, tapi kulitnya berkuping dan tanggal. Maknanya yang saya kutip tadi tu bukan habuk biskut, tapi kulit makcik tu! Ayark…

2) Saya melangkah masuk ke wad neuro lelaki. Waktu tu saya baru kerja, semangat positif masih tinggi dan saya tersenyum2 sana-sini. Tiba-tiba saya ter-senyum kat sorang pemuda yang kepalanya diskru dengan bingkai besi. Mungkin dia bedah tengkorak ke apa. Baru saya nak rasa ngeri tiba-tiba dia senyum balik kat saya! Ya Robbi tersentuh hati tengok betapa tabahnya abang tu. Di celah bingkai besi tu senyumannya ikhlas sangat…

3) Saya tengah mop lantai wad ICU Selatan. Dalam wad ICU selalunya pesakit disambungkan dengan mesin yang bermacam-macam bunyi. Tengah saya mop antara dua katil tiba-tiba dua mesin berbunyi serentak teeeeeeeeeeeeeeeeetttttttt…….. macam bunyi orang mati yang biasa kita tonton dalam drama. Hoi panik saya dibuatnya. Bila tengok, takde siapa yang mati pun. Atau mungkin saya yang terlanggar wayar? Rupanya mesin tu kehabisan ubat! Haha. Berlari-lari nurse tutup bunyi tu dan isi semula ubat. Diorang pun ketawa sebab masing-masing terkejut agaknya.

4) Saya dan Kak Syidah disuruh membersihkan tandas di lobi kecemasan. Kami pun pergilah dengan berat hati, sebab tandas lobi ni biasanya busuk ya amat sebab ramai orang guna. Kadang-kadang pam tandas rosak. Sekali masuk tandas lelaki, kami bau najis semerbak. Saya cakap dengan Kak Syidah, “Iee…..sape la b*r*k tak pam ni?!”. Sekali di tandas hujung ada orang berdehem. Alamak wei…rupanya ada orang tengah membuang. Sumpah tak perasan! Waktu uncle tu keluar kami buat tak pandang je. Rasa bersalah sebab laser sangat gi tegur. Kesian dia mesti malu.

5) Standard kebersihan & keselamatan. Bila bekerja dengan sisa pesakit, kami ditekankan soal kebersihan diri dengan ketat. Mesti basuh tangan dengan sabun dan keringkan. Buat kerja mesti pakai sarung tangan getah dan topeng muka. Tak boleh kutip sampah dari dalam tong dengan tangan kosong, sebab kadang2 ada jarum suntikan dalam tu. Tong sampah hospital pun dikelaskan. Tong kecik adalah tong biasa di setiap katil. Tong kelabu untuk sisa rawatan. Tong kuning untuk sisa badan pesakit macam lampin dan tisu berdarah. Untuk jarum suntikan pulak ada tong khas yang tak boleh dikitar semula. Bila penuh terus ganti dengan tong baru. Dengan standard kebersihan ni rasa persekitaran lebih selamat  dan terurus. Kalau dalam cerita doktor2 biasanya dorg sangat berhati2 dengan tusukan jarum suntikan terpakai. Memang begitu la halnya di dunia realiti pun. Kami petugas pembersihan pun ditekankan perkara yang sama.

PETUGAS PEMBERSIHAN KERJAYA MULIA

“Kebersihan sebahagian dari iman,” sabda Nabi s.a.w. Sebab itu saya rasa seronok buat kerja ni apatah lagi di hospital. Sebab di hospital, kebersihan adalah segala-galanya. Kalau hospital kotor, nyawa pesakit boleh terancam dek jangkitan kuman. Dengan semangat ni saya boleh bertugas dengan bangga tanpa rasa malu.

Cuma sedih bila kerja ni dipandang hina. Bayaran pun tidak setimpal dengan kerja. Mungkin negara kita mengukur upah kerja mengikut tahap pelajaran sedangkan sesetengah kerja orang SPM lebih teruk daripada kerja profesor. Cukuplah kita tengok betapa bersihnya Jepun, kerana mereka layan petugas pembersihan dengan sangat terhormat. Mereka tak dipanggil tukang cuci, tukang pungut, sebaliknya ‘Jurutera Kesihatan’.

Walaupun sekejap saja saya buat kerja ni tapi pengalamannya tinggalkan kesan mendalam bagi saya. Saya harap suatu hari nanti nasib petugas pembersihan hospital akan lebih dititik beratkan macam mana kerajaan menjaga doktor dan jururawat.

17 ulasan:

  1. bagusla awk ni, jarang muda mudi skarg nk keje cleaner...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih! Saje nak cari pengalaman sambil belajarkan disiplinkan diri dalam bab kebersihan :)

      Padam
  2. hebat!kagum baca entry ni..sangat bermakna..moga ramai lagi anak muda yang bersemangat tinggi macam awak..insha Allah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih! InsyaAllah moga2 ramai lagi muncul yang lebih baik :)

      Padam
  3. Balasan
    1. Terima kasih! moga bermanfaat :)

      Padam
  4. ermm.. bagus.. jadi sekarang kerja di mana?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih sudi berkunjung! Sekarang saya belajar balik :)

      Padam
  5. Ko surruh bdk lpasan u yg byk tanam annggur buat keje mcm ko buat tobat x mau wei..respect u=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Em... semua tu bergantung mentaliti masing2. Tapi lately nampaknya semakin ramai orang muda berniaga. Berniaga di pasar pun ok lah daripada menganggur kan :)

      Padam
  6. En. Ai HR, bagus sharing. tp boleh tak pm saya..ada beberapa soalan yg saya ingin tayekan..
    faaz_78@yahoo.com.my

    BalasPadam
  7. En..mohon pm saya faaz_78@yahoo.com.my. ada beberapa persoalan yg hendak saya tanyekan

    BalasPadam
  8. assalam nak tanya kerja yang cik buat ni lebih kurang kerja linen ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam... bukan. Kerja cleaning dan linen berbeza. Cleaning ni semata2 bersihkan wad dan kawasan dalam hospital

      Padam