Selasa, 24 Jun 2014

Keluarga Sukarelawan Hospital Kajang

Alhamdulillah.

Syukur tak terhingga. Ini sajalah yang mampu diucapkan bila mimpi jadi kenyataan. Sebagai kesinambungan minat saya hendak bekerja di hospital, hari ini secara rasminya saya telah berdaftar sebagai salah seorang sukarelawan Hospital Kajang. Hari ini adalah program pertama yang saya turut serta sebagai penyumbang tenaga iaitu porgram ramah mesra di wad kanak-kanak dan gotong-royong mengemas DSC03106Surau Ibnu Sina.

Perkara yang paling mengejutkan saya ialah sukarelawan yang hadir semuanya warga emas! Hanya saya dan dua orang staff saja yang boleh dikatakan muda belia. Huhu. Pasti ada sukarelawan muda tapi masing2 sibuk dengan kerja. Maklumlah program pun dibuat pada hari bekerja. Terharu tengok komitmen makcik2 ni…walaupun wajah dah berkedut seribu tapi tetap mencurah kudrat sebagai sukarelawan. Antara mereka ada yang sudah enam, lapan tahun berkhidmat sebagai sukarelawan di situ.

Kelab Sukarelawan Hospital Kajang

Sebelum ‘menemui’ kelab ni, saya lebih dulu dah pergi bertanya di Hospital Putrajaya. Pegawai di sana kata mereka tak ada buka khidmat sukarelawan. Saya macam tak puas hati…sebab saya selalu dengar makcik saya berkhidmat sukarela di hospital. Takkan hospital besar macam Putrajaya tak ada kan. Rupanya memang iya. Lepas tu waktu saya sedang berkhidmat sebagai petugas pembersihan di HSA JB, saya terbaca tentang pertandingan bowling kelab ni di akhbar. Saya terus simpan keratan berita tu dan berazam untuk berdaftar bila pulang ke Kajang nanti. Apalah, jauh2 cari kerja hospital sampai JB, rupanya dekat ‘depan rumah’ je ada kerja. Huhu.

Sejarah kelab ni saya belum maklum sepenuhnya. Jadi tak dapatlah cerita kat sini. InsyaAllah bila dah dapat maklumat, saya akan kemaskini. Secara ringkasnya kelab sukarelawan ni ditubuhkan untuk membantu kakitangan hospital dalam kerja-kerja penjagaan pesakit, menziarahi pesakit, membantu pesakit yang tiada waris, menghibur pesakit cilik. Bahkan tugasan mereka lebih meluas kepada menziarahi rumah pesakit, mengadakan lawatan dan juga bekerjasama dengan kelab sukarelawan dari hospital lain. Saya dengar program mereka yang terkini ialah seminar bersama sukarelawan Hospital Ampang. Menarik tu…tapi mungkin sebab saya belum daftar lagi jadi tak ada jemputan.

Berbalik kepada cerita hari ini. Sebenarnya pagi tadi saya dah terlewat sampai lalu berpatah balik sebab malu nak masuk dewan. Huhu. Mujurlah terjumpa seorang makcik sukarelawan baru sampai juga. Saya pun menyelit masuk sekali dengan dia. Majlis ramah mesra dah separuh berlangsung. Sukarelawan tengah bermain dengan pesakit kana-kanak yang hadir. Kelakarnya bila tiba pertandingan melukis, seorang demi seorang kanak-kanak dipanggil berjumpa doktor. Tinggal kami tercongok menengok kertas dan warna terdampar di tikar.

DSC03096

Selepas zohor, acara mengemas surau. Surau Ibnu Sina baru mendapat penyelia baru, Cik Nurul yang semua orang panggil ustazah. Dia perkenalkan diri dia Nurul je, so saya pun panggil Nurul jugak la. Dia bantu kami kemaskan stor surau yang dipenuhi barang lama. Entah sejak bila tak ada orang buka. Plastik pembungkus barang pun sampai reput. Ada banyak sejadah sedekah yang masih baru tapi tak digunakan, sebab sudah ada sejadah jenis karpet panjang. Kami ambil seorang sedikit dan bakinya akan disedekahkan kepada orang asli dalam lawatan akan datang.

Dekat asar juga kami siap mengemaskan barang. Terdetik dalam hati saya rasa lucu. Haritu di Mercy kami kemaskan stok ubat sedekah yang tak diguna sampai luput tarikh. Ni kat hospital kemas sejadah telekung pulak. Selepas bergotong-royong kami dijamu jamuan ringan yang dibawa peserta. Saya jadi orang pertama yang ‘angkat punggung’ sebab nak balik solat asar.

Alhamdulillah pengalaman pertama yang sangat menyeronokkan. Sempat juga saya ikut serta sebelum mula masuk kerja minggu depan. Saya berdoa semoga aktiviti terbaru ni akan lebih memajukan saya sebagai individu yag bermanfaat kepada ummah, wlaupun kesibukan menanti di depan sana…amin.

p/s: sesiapa berminat nak jadi sukarelawan hospital, bolehlah hubungi Jabatan Khidmat Sosial Perubatan Hospital Kajang. Selain tu ada juga di Hospital Ampang dan Sg. Buloh.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan