Khamis, 11 September 2014

Pengalaman Kereta Kena Tunda...

Kelmarin, merasa kereta naik trak tunda. Selama ni bila tengok kereta orang terkandas di jalan, saya cuma mampu bisik 'kesiannya...mintak2 ada orang tolong dia'. Kelmarin diri sendiri merasa terkandas kat tengah2 lebuhraya. Al-Kisahnya...

EPISOD 1

Pagi selasa yang sibuk macam biasa, macam hari-hari lain. JLT2 (orang panggil MRR2) mula sibuk dan kereta berderet perlahan walaupun di lorong pertama. Saya la salah sorang yang beratur dalam ramai-ramai tu. Lokasi: Pandan Indah. Bawak kereta manual ni biasa la... Bila salah adjust clutch sikit mati la enjin. Enjin termati kat jalan adalah benda yang biasa saya hadapi. Kadang-kadang saya siap acah orang lain yang tak biasa dengan kereta saya.

Tiba pagi ni start2 tak hidup. Start2 tak hidup. Start start start start tak hidup juga. Aiyoh...mula la panik. Ni maknanya memang bermasalah. Saya fikir bateri yang memang dah nak kong tu dah inna lillah. Tapi bila guna air-cond, tingkap dan radio semua okey macam biasa takde tanda2 bateri lemah. Orang belakang mula hon2. Saya hidupkan hazard light. So bila tau saya dalam masalah, orang belakang pun potong.

Duduk tenang2 tarik nafas...huh. Syukur la Allah jadikan saya jenis boleh kawal perasaan bila cemas. Saya telefon abang, minta tolong abang carikan nombor syarikat insurans kereta saya. Harini saya insaf sebab tak pernah terfikir kepentingan syarikat insurans. Nombor dia pun takde dalam tipon!

Bila call syarikat, mesin jawab yang syarikat belum bukak. Oit, dah lapan setengah pagi staf belum masuk lagi ke? Cuba call HR ofis nak mintak cuti pun sama takde orang jawab. So tunggu la. Duduk dalam kereta diam2 tunggu semua orang masuk ofis. Tak lama tu satu kereta berhenti depan saya. Keluar sorang mamat berjanggut tanya apehal dengan kereta saya. Saya pun xboleh nak fokus sebab tengah call member.

Dia tengok enjin, tengok minyak, semua nampak normal. Dia fikir bateri saya kong. Tak lama lepas tu sorang lagi mamat naik motor berhenti dan cadangkan tolak kereta saya ke tepi. Kandas kat tengah2 lorong laju kot. Jem kat belakang macam gila katanya. Huhu mintak ampun la banyak2.
Saya macam tak percaya dia nak tolak kereta saya cross highway yang tengah sibuk tu. Percaya tak percaya, dia berjaya. Clap clap clap...

Dah sampai lorong 3. Tengah diorang sibuk cuba tolak kereta saya kasi hidup, saya pulak sibuk call insurans. Punya la banyak step nak sampai operator bahagian trak tunda. Hoho...menguji kesabaran betul. Kalau saya cedera parah agaknya dah mati nak tunggu diorang pass kan telefon.

Then saya cakap ngan dua mamat yang menolong tu, tak payah tunggu. Saya dah mintak trak dan abang pun dalam perjalanan. Okey diorang pun pergi. Saya rasa ralat sebab tak ambil nombor tipon diorang. Taktau macam mana nak ucapkan terima kasih. Saya cuma sempat ambik nombor plat kete mamat berjanggut tu. WRW****. Semoga Allah bantu diorang bila tiba giliran diorang pulak susah nanti. Amin.

Okey dipendekkan cerita, abang sampai, tow truck sampai, 'adik kelabu' saya kene dukung bawak ke bengkel kawan abang kat BTHO. Diorang tukar bateri, kereta hidup macam biasa. Alhamdulillah. Saya pun fikir nak masuk ofis petang nanti sebab kereta pun dah okey.

EPISOD 2

Pukul 12 saya bertolak dari BTHO nak pergi ofis di Desa Melawati. Hairannya, saya dengar bunyi yang baru muncul lepas tukar bateri tadi. Makin jauh jalan makin kuat pulak dia. Meter suhu tak naik, macam biasa je tengah2 tu. Masuk jalan Cheras yang sempit lagi jem tu, saya mula tangkap ada bau tak best. Hati berkira2 nak patah balik ke tidak? Nak patah balik ke tidak? Tak payah la. Nanti potong gaji pulak. Bulan lepas dah kena potong dah sebab kereta juga.

Saya masuk lorong 3, sedia nak susur masuk ke JLT2 (MRR2). Enjin bunyi makin kuat. Dalam jem tu juga tup! enjin mati. Start2 tak hidup. Haha tak payah nak try banyak kali la. Ni mesti ada masalah lagi. Lagi sekali saya hidupkan hazard light dan capai telefon. Tapi belum sempat buat call dah ada orang berhenti tolong tolak kereta masuk kawasan lapang tepi jalan. Sorang bai india dan sorang pakcik naik motor besar. Alhamdulillah. Waktu diorang sibuk tengok enjin saya call abang.

'Assalamualaikum... abang, nak tau cerita kelakar tak? KERETA MATI LAGI!'
Hahahaha...


Lepas tu saya call insurans minta trak tunda. Then call HR mintak cuti penuh sehari. Sama je ulang step pagi tadi. Kali kedua ni saya memang tak panik langsung. Rileks je tunggu trak datang. Selongkar beg tangan jumpa baki kacang semalam tak habis makan, saya habiskan. Tengah lepak baca buku tengah panas ada orang bagi salam hulur Mamee Monster. Hehe abang dah sampai. 

Tak lama lepas abang sampai, trak pun sampai juga. Saya dah malu gila takut orang pagi tadi yang datang tunda. Mesti dia gelak tengok saya 2x kena tarik kereta. Alhamdulillah orang lain yang datang. Lorinya pun lain dari pagi tadi. Sambil mengunyah Mamee saya gurau dengan abang, 'satu hari je dapat tengok dua jenis trak tunda'. Hehe. Abang sengih je.

Kali ni tarik kereta bawak balik Kajang, pergi bengkel Ah Low uncle. Biar la uncle yang tengok, mintak2 dapat la murah sikit. Huhu. Bila dia gobek2 enjin bawah kereta rupanya hos radiator dah bocor habis. Selama ni tengok air radiator surut tapi tak tahu pergi mana. Harini baru la jumpa. Agaknya yang berbau tadi tu bau hos terbakar la kot. Ya Robbi syukur la tak meletup. Ngeri bila ingat kes Perodua Alza dengan Proton meletup sendiri tak tahu punca.

Tengok kereta rosak rasa insaf dan sedih pulak. Kesian kereta. Saya bawak dia gila2 tapi tak pedulikan 'kesihatan' dia. Saya pernah bergurau dengan kakak, kalau kereta ni boleh bercakap mesti dia dah mengadu dengan orang macam mana saya bawak dia. Huhu. Sorry.

Apapun saya bersyukur sangat. Walaupun Allah uji saya tapi Dia ringankan ujian tu. Kali pertama kandas di MRR2, kereta mati betul2 dalam bayang flat tinggi. Dapat la saya berteduh daripada matahari yang sangat terik pagi tu. Kali kedua kandas di Jalan Cheras pulak, walaupun panas macam nak terkeluar otak, tapi trak cepat sampai. Alhamdulillah sangat. Saya berterima kasih dengan semua orang yang tolong saya hari tu. Yang muslim moga2 Allah gandakan amal kebaikan dia. Yang non-muslim moga2 Allah bukakan hati mereka terima hidayah. Amin.

Pengajaran: Simpan nombor syarikat insurans korang masing2 ye. Kalau jadi macam ni takde la kelam-kabut. Hee.



2 ulasan: